Dagboek F-nest

Dagboek F-nest

1 september


En toen begon het steeds wat stiller te worden in huis.... Nadat de puptest geweest was, hadden we nog een aantal dagen om van het hele stel te genieten, en daarna begon de uittocht. De nieuwe baasjes kwamen/komen hun hondjes heel mooi verdeeld over langere periode ophalen. Femke had wel in de gaten dat er steeds wat minder kinderen waren, maar vond het wel oké. Het bezoek werd nog steeds even vriendelijk ontvangen. Allemaal gelukkige mensen die met hun pupje vertrokken. Het voelt hier altijd wat dubbel, het is goed en je merkt dat de puppen meer nodig hebben aan indrukken en ervaringen wat wij ze met z'n 11-en kunnen bieden, en tegelijkertijd ga je ze missen. Wij hebben een prachtige tijd gehad, het waren hele lieve zoete pupjes.


Dinsdag 16 augustus


Wat hebben we allemaal gedaan de afgelopen dagen... Sinds het vorige verslagje zijn we naar de dierenarts geweest, met z'n allen in de auto in 2 benchen verdeeld. Dat ging niet geluidloos, maar viel helemaal niet tegen. Het was bloedheet weer. Dochter Denise was mee en bij de dierenarts wilden ze graag alle pups tegelijk in de benchen binnen. Dat was een hele sjouw en we blokkeerden de gang. Met zijn allen een goed team en de pupjes zijn goed nagekeken, alles was prima in orde.

Doordat het steeds zo extreem warm was zijn de pups 's morgens buiten geweest, in de middag binnen en 's avonds als het wat beter werd weer naar buiten. Ik merk goed dat ze zwaarder worden, waar ik voorheen 4 pups tegelijk in de wasmand kon sjouwen is dat nu maximaal 3, en zelfs dat vind de wasmand niet fijn. Ze groeien dus goed, maar hebben met dit warme weer een wisselend eetgedrag. Buiten vermaken ze zich uitstekend, er wordt wat afgeraced, en eigenlijk zijn ze ook nergens bang voor. De straaljagers vliegen door de weeks geregeld over, is ondertussen heel gewoon. Daarstraks ging de trekker met de maaier eraan vlak langs, dit tegelijk met de straaljagers was wel een nieuw geluid. Sommigen vonden dat iets teveel herrie en kropen lekker onder de stoel. Vorige week toen de tuinmaaier langs ging, vonden ze dat niet eng. Ondertussen is ons kleine poesje ook buiten en gaat expres langs de ren lopen, de hondjes zien haar maar over en weer is het oké. We hebben ook geregeld een paar hondjes tegelijk uit de ren, zodat ze samen met moeder lekker kunnen rennen. We zien dan ook weer ander gedrag als anders. Daarstraks ook de nageltjes nog weer geknipt. Ging ook heel relaxed. Het gaat nu heel hard met de dagen, het is voor ons aftellen. Afgelopen zondag is de puptest geweest. Daar kijken wij ook heel tevreden op terug. 


Zondag 7 augustus


De dagen gaan hier snel voorbij. We hebben een beetje ritme in de dag gekregen. 's morgens als ze wakker worden eerst een slokje bij mama, dat smaakt nog steeds lekker. Dan is de honger nog niet gestild en krijgen ze eten, dat gaat er wel in. Dan even een tukkie doen, zodat baasje de andere honden even aandacht kan geven en zelf ook in de kleren kan. Daarna is het tijd om te wegen, ze groeien mooi door. Dan volgt de poetsbuurt, dat is wel nodig want het zijn een stel smeerpeuken. Het maakt ze niet uit waar ze gaan liggen, middenin een plasje van een broer of zus; daar zijn ze echt niet vies van. Het is meteen een mooi moment om ze even op de rug te leggen en oortjes,ogen,tandjes te bekijken. Dan zijn ze weer een beetje moe en doen een slaapje. Zo kan de baas het buiten even in orde maken. Het is 's morgens vochtig buiten, alles even wat droog maken en het speelgoed buiten zetten, en dan worden ze in de wasmand naar buiten gedragen. Omdat we grind hebben en een huis met wat traptreetjes is het nog niet te doen om zelf naar buiten te gaan. Iedere keer probeer ik iets nieuws aan speelgoed toe te voegen. Gisteren had ik wat lege blikjes aan elkaar geknoopt en aan hun stretcher gehangen. Dat zagen ze wel, en vonden ze eerst een beetje vreemd. Een stoere pup ging even kijken dichtbij. Later kwamen er meer, en een uurtje later vlogen ze er langs en hoorde het er gewoon bij. We krijgen veel bezoek, ook wat kinderen. Op alle mensen komen ze vrij af. De schoenen worden eerst even geinspecteerd, veters zijn favoriet, en worden vakkundig losgemaakt. Dat is een aangeboren talent van alle pupjes.

Afgelopen donderdag zijn de pups ook gechipt door een medewerker van de Raad van Beheer, en is er DNA afgenomen dmv een wangswabje. Ze hebben nu ook allemaal hun officiële naam die ook op de stamboom komt te staan. Soms was het 's middags te warm, en zijn ze lekker binnen in de koelte geweest. 's avonds dan weer lekker buiten. Dit weekend is ook papa Jesco met zijn baasjes komen kijken. Jesco kon eerst niet goed bevatten dat hij de oorzaak van dat kleine grut was. Hij was heel blij om Femke weer te zien, en omgekeerd ook. Saampjes waken in de tuin, en later Jesco even met een pup samen in de tuin. Daarbij zag je ook verschil, de ene pup zou Jesco wel even vol bravoure laten zien wie ze was, en een ander benaderde hem wat bescheidener. Het was heel leuk om met elkaar zo te genieten van het nageslacht van deze twee lieve honden. We zijn ook met het eerste deel van de pups al in een bench op de bolderkar naar de koeien geweest, dat was ook weer een hele nieuwe ervaring. Best spannend en we zagen ook wel verschil in de pups. Vandaag het andere deel van de pups laten kennismaken. En aankomende week staat de enting bij de dierenarts, met bijbehorende autorit op het programma. Dat gaat ook een hele happening worden. Nu is het weer tijd om het spul naar buiten te brengen, en kunnen ze weer feesten voordat het te warm wordt.


Zaterdag 30 juli


Vandaag zijn de pups 5 weken oud, wat gaat het snel. Het zijn echt hondjes die volop in de groei zitten, de oortjes zijn best groot nu in verhouding met de rest van het hoofdje. Ze eten nu vleesmaaltijden, ik heb drie grote borden/schalen waarvan ze kunnen eten. Het gaat heel netjes, er wordt niet geschrokt en als het bordje leeg is gaan ze niet naar een ander bord toe, het buikje zit vol. Daarna is het even bezig zijn en daarna slapen ze ook weer vrij snel. Gisteravond lag er 1 pup helemaal in coma, beentjes wijd. Een ander ging met een balletje spelen, en zag ineens zijn zus liggen en dacht die maar te gaan plagen. Het balletje was compleet vergeten. Er werd aan een been getrokken en toen daar door de slapende pup niet op werd gereageerd werd er groffer geschud ingezet. Bovenop slapende zus, dat moest toch wel reactie geven...? Een beetje dus. Maar ondertussen kwam een andere pup en toen gingen die twee met elkaar verder, aan de staart trekken en niet loslaten. Vermakelijk om te zien. Afgelopen week hebben we ook de buitenren klaargemaakt, de eerste keer vonden ze het een klein beetje vreemd, ze snuffelden wat en verkenden alles en gingen daarna weer vrij snel slapen. 's Middags met pupbezoek erbij ging het al een stuk vrijer en werd het spelmateriaal uitgetest. Ik ga komende tijd het spelmateriaal afwisselen, zodat ze steeds weer iets nieuws te ontdekken hebben. Buiten horen ze de koeien loeien, de kipjes maken ook geluid. Er vliegen straaljagers over, het boeit ze niet. Ook loopt de kat wel om de ren heen, daar hadden ze nog niet zoveel erg in. Femke wilde gisteren wel even voeden in de ren, dit wil ze nu het liefst staand. Ondertussen dat ze aan het voeden was, zag ik een dode muis op het kleed liggen. Ik denk dat de kat die gevangen had en dat Femke zich die toegeëigend had om voor de puppen neer te leggen. Ik heb het toch maar opgeruimd. Er is nu geregeld bezoek maar de pups gaan heel vrij naar iedereen toe, zijn nieuwsgierig. Aankomende week staan nog meer bezoekjes gepland, en komt ook de chipper al langs. De week erna staat de eerste enting op het programma.


Maandag 25 juli


End van de middag zou ik even een banaan eten, en daar zijn onze honden gek op. Dus alledrie kregen ze een stukje. Femke was in het vertrek bij de pups toen ik het haar gaf. Ze nam het in haar mond en ik dacht dat het snel doorgeslikt was. Ondertussen was ik flesjes aan het geven en na een minuut of 5 toen sprong Femke ineens over het hekje heen en leegde haar mond met banaan op het vetbed tussen de pups. Ze had het echt voor hun bewaard. Zo leuk, en zo natuurlijk. Ze begint nu ook echt op te voeden, gaat expres lekker bij ze liggen maar ze mogen niet in de buurt van haar tepels komen. Ze geeft dan een diepe grom, en trekt haar lippen ook op. Je ziet per pup weer verschillende reactie. Er zijn er die het direct snappen, maar er zijn ook typetjes bij die denken dat dit niet voor hun geld. Het gaat goed met ze.


Zondag 24 juli


De pups zijn zo leuk! ze veranderen ook zo hard. Ze lagen vanmorgen allemaal bij mijn voeten, zoeken me echt op, en kijken me ook heel aandachtig aan als het bv tijd voor eten is. Ze wachten heel netjes op hun beurd, en schreeuwen dan niet. De afgelopen dagen hebben ze wat pap gekregen, de eerste keer wat op een bordje, stuk voor stuk, om te wennen. De een begon direct lekker te smikkelen en de ander nam wat meer tijd. Gisteren en vandaag heb ik een aantal borden met pap op de grond gezet. Dat was natuurlijk een waar kledderfeest. Er liep direct al eentje dwars doorheen, maar de bordjes gingen schoon leeg. Daarna allemaal plakkerige hondjes. Moeder slikte ze daarna lekker af. Gisteren en vandaag ook begonnen om wat aan vlees te wennen. Runder tartaar. Ik voerde ze stuk voor stuk wat uit de hand, ze vonden ook dit weer heerlijk. En aten allemaal heel rustig, ik heb geen tandjes gevoeld. Ze hebben nu meer voeding nodig en zijn er ook lichamelijk aan toe om wat anders als melk te krijgen. 's Nachts in de bench gaat ook goed. Na de laatste voeding 's avonds gaan ze er in. Ze gingen direct lekker slapen. Femke lag erbij op de grond, maar tegen een uur of 2 vond ze het tijd om haar kroost te gaan wekken door wat te gaan piepen. In no-time was alles druk aan het springen in de bench om eruit te komen. Er zat niks anders op voor mij om ze even bij Femke te laten drinken. Daarna even plassen en zouden ze gaan spelen. Dat feest maar even afgekapt, en weer terug in de bench. Daar waren een paar minder blij mee, het duurde dus een minuut of 10 voordat de rust weergekeerd was en er verder geslapen kon worden. Tegen 5 uur herhaalde datzelfde feest zich. Daarna heb ik ze maar lekker op de grond gelaten. En zijn ze ook weer lekker in slaap gevallen.


Vrijdag 22 juli


De eerste nacht in de bench is goed verlopen voor de pups. Ze waren vrij snel lekker in slaap en lagen lekker in 1 bench. Moeder Femke was een ander verhaal, die vond het maar raar en was nogal onrustig. Ik lag weer in mijn eigen bed en werd daar een aantal keren gehaald door Femke, later ook nog een klein kitten, dus mijn rust was nog niet veel beter als de weken ervoor. De kortste klap was door er maar uit te gaan. Ik had natuurlijk niet een luchtbed klaargelegd, en ben toen maar op een hondenmatras terecht gekomen. Daarna had Femke ook rust en zo was het weer ochtend. De pupjes hadden het prima gedaan. Uit de bench gekomen was het direct hoge nood, een aantal plasjes in de daarvoor bedoelde bakken en een aantal op de grond. We hebben ook onze Crocs maar weer van stal gehaald, op blote voeten door alles heenwaden is geen goed idee. Doordat ze best veel drinken wordt er ook wat af gewaterd, dus het is continu dweilen. Ze gaan nu actief met elkaar spelen, bv ook aan elkaars staart trekken. Er is continu wel iets te zien, en ook als ze slapen is het prachtig te observeren. Voor Femke hebben we een hondenbed in de ruimte gezet. Zo kan zij er mooi bij zijn en kunnen de pups niet continu aan haar tepels zitten om te drinken.


Dinsdag 19 juli


Afgelopen dagen ging de ontwikkeling weer met sprongen vooruit. Ze zien nu bewust dingen, en horen ook. Ze krijgen vaak buiten de werpkist te drinken en spelen dan wat op de vloer, en daarna weer slapen in de kist. Maar zondag begonnen ze al wat over de rand van de kist heen te kijken, en maandag was het zo nu en dan echt protest dat ze eruit wilden, echt proberen om eroverheen te klimmen. Uiteindelijk had ons blonde dametje de eer om als eerste over het randje te kukelen. Later was haar broer met het blauwe bandje de volgende. Vanmorgen waren mijn twee dochters vrij van hun werk en hebben we besloten om de werpkist weg te halen, daarvoor in de plaats zijn een paar benchen gekomen waar ze geacht worden in te gaan slapen. Dit moet nog leren natuurlijk. Maar mijn hulpvaardige dochters hadden ook maar besloten dat moeders niet meer bij de puppen ging slapen, het bed was ook weggehaald. Dit ging me eigenlijk te snel. Maarja, zo is het wel makkelijker schoonmaken, want bij voorkeur werden er heel wat plasjes onder het bed gepleegd. Ik heb ook een paar bakken neergezet waarop ze hopelijk heel snel gaan leren dat ze daar kunnen plassen en poepen. Vaak hebben ze dat heel snel door, maar na een paar dagen weten ze ook dat ze het papier eruit kunnen scheuren. We gaan het beleven met dit nest. Nu komt er ook meer en ander socialisatie materiaal en speelgoed, wat afgewisseld gaat worden. Qua temperatuur had ik ze vandaag graag even naar buiten gedaan, maar vanmorgen rond 10 uur was het al te heet, dus dat schuiven we even op tot het iets beter is voor ze. Binnen zitten we aan de koele kant van het huis, dus het is daar nog goed te doen.


Zaterdag 16 juli


Vandaag is het alweer 3 weken geleden dat de pups geboren zijn. Het worden nu echte hondjes, de oogjes zijn open, oortjes gaan open, ze lopen, krijgen tandjes en gaan elkaar ontdekken. Femke voed ze graag op de grond buiten de werpkist, en zo leren de pupjes ook dat de wereld groter is als de kist. Je merkt nu al dat ze weten dat er meer is als hun veilige omgeving, soms staat er eentje tegen de wand op en kijkt over het randje. Het zal niet lang meer duren of de eerste klimt er overheen.

's Morgens rond een uur of half 9 weeg ik ze altijd even en daarna krijgen ze een flesje melk, Femke kan dit 11 tal niet alleen voeden. Ze vindt het prima dat ik een deel overneem. Na afloop mag zij de buikjes en kontjes likken, wat de ene pup zonder geluid ondergaat. Een ander gaat heel klagerig geluid maken. Maar na een stuk of 8 pups heeft Femke wel zoiets van t is me nou wel genoeg hoor, doe jij de rest maar. Dus doe ik het laatste deel met een washandje. Zo raken de darmpjes niet verstopt. Daarna gaan ze weer lekker slapen. Ze wachten allemaal heel rustig tot het hun beurt is om te drinken. Zo gaat het de hele dag wat door, ook wat spelen. 's Nachts komen ze ook nog wel 2 keer voor wat drinken, er is wel verschil hoe ze drinken. De één schud met zijn/haar hoofd en neemt alle tijd. Maar er zijn er ook die zo lekker rustig drinken, dat je voordat je het weet de fles leeg hebt. 


Woensdag 13 juli


De afgelopen dagen verliepen allemaal wat hetzelfde, eigenlijk geen nieuws te melden. Maar nu gaat het ineens weer heel hard met de ontwikkeling van de pupjes. Gisteravond met dochter Marrit wat nageltjes geknipt, en ook hier zie je al verschillen in het ondergaan van iets. De een is rustig en de ander stribbelt lekker tegen. We deden het expres al na een voeding zodat ze lekker slaperig zijn. Voor Femke zijn die scherpe nageltjes bij het voeden geen pretje, en ook voor mezelf bij het geven van een flesje voelt het niet lekker. Mijn arm zit al aardig onder de schrammen. De tandjes beginnen ook door te komen, dus het wordt straks dubbel feest voor Femke met zo'n stel hongerige kinderen. Ik had steeds de warmtelamp nog aan, maar het was zowat niet te doen voor Femke. Daarom vond ze het ook prettiger buiten de werpkist als er in. Maar ze hield ze goed in de gaten, steeds als er ook maar iets van geluid hoorbaar was dan stond ze paraat om te kijken of er ook iets was, en werden billen gepoetst en viezigheid opgeruimd. Omdat ze nu wat ouder worden en hun eigen lichaamstemperatuur beter kunnen vasthouden ga ik de lamp afbouwen. De oogjes zijn ook open en vannacht dus in het donker geslapen, ook wel handig kunnen ze ook aan een dag en nachtritme gaan wennen. Ik merk ook dat waar voorheen na een voeding de pups meteen weer in slaap vielen, ze nu eerst elkaar gaan ontdekken en er een soort van spel met elkaar gaat ontstaan. Het gaat dus heel lekker en het is volop genieten. Ook het spel en ontdekkingsmateriaal wordt geregeld aangepast en vervangen zodat ze steeds wat nieuws te ontdekken hebben. Gisteren een paar matjes met een verschillend profiel in de kist, 1 pup dendert er overheen en merkt niks. Benieuwd of ik ook hier verschillen ga zien.Vrijdag 8 juli


De dagen vliegen hier voorbij, en eigenlijk in hetzelfde ritme. Slapen ( van de puppen), eten, enz.

Maar ze veranderen wel. Eerst werd er voorzichtig op de pootjes gestaan, maar sommige pups kunnen nu al best een stukje lopen zonder om te vallen. De oogjes gaan steeds verder open. Ook de nageltjes groeien, mijn armen zitten al aardig onder de krassen. Dus nageltjes knippen staat ook eerdaags op het programma, anders vindt Femke het straks ook niet meer leuk als ze bij haar drinken. Ze zitten dan met hun pootjes, en dus ook nageltjes tegen haar aan te bewegen om de melk te laten toeschieten. Femke is heel blij met haar kroost. Ze ligt nu vaak naast de werpkist, het is haar daar te warm. De lamp brand nog steeds omdat de puppen hun eigen lichaamstemperatuur niet goed kunnen reguleren. Daar verkijk je je snel op en dan raken ze onderkoeld. Maar als het tijd om te voeden is vind ze het soms ook fijn als ik een aantal pups buiten de bak bij haar leg, de hele meute van 11 is haar soms teveel, ook omdat ze natuurlijk niet zoveel spenen heeft. Na het voeden, of het flesje wat ze af en toe krijgen worden ze heel precies gepoetst. Ik heb ook een soort speenemmer aangeschaft, waarbij meerder pups tegelijk kunnen drinken. Dat was ook nog wel een happening. Ze moesten even zoeken naar het speen, en als de 1 beet had, liet de ander weer los, en nog weer een ander zou van bovenaf erin duiken om te drinken, en een vierde zou hem gewoon omver stoten. Dus 4 tegelijk om mee te beginnen in je eentje was niet handig. Ze dronken wel mooi en snel. Maar gevolg was wel dat er een paar wat aan de dunne poep raakten. Dus of de speenemmer een blijvertje is.... ik weet het nog niet. Als ik met mijn handen in de buurt van de slapende pups kom dan zijn ze meteen ook alert en wakker, ik voel voor hun net als hun moeder; eten...

Het zijn stuk voor stuk lievertjes.


Dinsdag 5 juli


Alles liep de afgelopen dagen zo mooi als maar kon. Pupjes deden het goed. Maar zondag op maandagnacht merkte ik ineens dat 1 pupje niet lekker was. Ik vertrouwde het niet en ben naar de dierenarts gegaan. Hij is daar ook 's nachts gebleven zodat hij de juiste zorg kon krijgen. Maar gistermorgen kreeg ik het slechte nieuws dat er voor dit pupje geen toekomst was weggelegd en hebben wij hem met veel verdriet moeten laten gaan.

De rest ontwikkeld door, ze beginnen nu op hun pootjes te gaan staan en wat wankele pasjes te lopen. Ook de oogjes beginnen wat te kieren. Het gaat ineens dan weer heel hard met de groei. De dagen vliegen voorbij en Femke zorgt heel goed voor ze.


Zondag 3 juli


Het is genieten van de puppy's. Het gaat goed met ze, en ze zijn heel tevreden. De ontwikkeling gaat best wel snel, ondanks dat ze nu eigenlijk alleen nog maar eten en daarna weer in slaap vallen. De oortjes stonden eerst nog omhoog, nu beginnen het al echte Hovawart-oren te worden. Ze zijn gaan hangen en best groot voor hun hoofdje. Ze beginnen nu ook pogingen te doen om op hun pootjes te gaan staan en voorzichtig wat stapjes te doen. Zelf hebben ze geen weet waar ze mee bezig zijn, het gebeurd gewoon. Femke is heel lief voor ze, zoekt ze steeds op en ligt ze tevreden te voeden en ondertussen worden ze even goed gepoetst. Zo is het weer tijd voor hun weeg-moment. Iedere dag weeg ik ze 's morgens en 's avonds, om goed overzicht te houden of ze genoeg groeien. Maar ze doen het prima!  Na verloop van tijd weeg ik ze nog maar 1 keer per dag, maar de eerste dagen is het wel belangrijk om het te doen, en eventueel snel in te kunnen grijpen. Ook de lamp hangt er nog boven, het is wel warm voor Femke en voor mij, maar de pups hebben het nog nodig. Wel af en toe even uit. Bij het vorige nestje kropen de pups ook bij de lamp weg, en ging ik ervan uit dat ze het warm genoeg hadden. Maar bleek er toch een pupje onderkoeld. Dus dat was wel weer een waardevolle les. 


vrijdag 1 juli


Drukke dagen en nachten gehad. Alles gaat goed met de pups. Ze beginnen al te veranderen; de oortjes beginnen wat te hangen, en ook in gewicht gaan ze toenemen. De eerste dagen had ik ze in de nacht in 2 mandjes liggen zodat ze de warmte goed konden vasthouden, maar met de warmtelamp erbij werd het soms alweer te heet. Na een paar dagen werden ze al zo beweeglijk dat ze van het ene mandje naar het andere klommen. Nu zijn de mandjes opgeruimd en is er een boodschappenkrat voor in de plaats gekomen. Omdat het zo'n groot nest is kunnen niet alle pups tegelijk drinken, daarom heb ik het in 2en gesplitst en bekijk ik van dag tot dag welk deel het eerste aan moeders borst mogen, de volgende ronde gaat dan de andere krat het eerste. Ze krijgen een beetje flesvoeding bij, want de melkproductie kan nog niet aan de vraag voldoen. Femke krijgt tijdens het voeden "roomservice" , haar eten wordt voor haar neus neergezet. Mevrouw vindt het dan ook nog fijn als ik mijn hand in de bak water doe zodat zij nog lekkerder kan drinken. En dan doen we dat maar. Alles voor het goede doel om haar maar voldoende te laten drinken en eten. Het eten is nog heel wisselend. Komt denk ik ook omdat ze de eerste dagen nog wat last had van naweeën De dagen voor de pups worden gevuld met drinken, slapen, wegen, en ook nieuwe dingen ontdekken. Gisteren had ik een bordje met wat bananenstukjes op de grond gezet. Je merkte aan sommige pups wel dat ze er iets van meekregen, en er wat naartoe bewogen. Zo probeer ik al heel vroeg wat dingen aan te bieden. Er zijn ook wat foto's geplaatst in Foto's F-nest.


Maandag 27 juni


We hebben alweer een goede nacht gehad. Bazin iets minder want die slaapt erbij, en zorgt ervoor dat de pups toch echt iedere 2 uur even kunnen lurken. Ook Femke wil 's nachts wel 2 keer even uit om te plassen. Dat krijg je nl als je veel meer drinkt en eet als normaal. Het gaat met Femke weer beter als zondag. Ze is alles wel kwijt wat nog uit haar lichaam moest en ligt heel tevreden bij haar pups in de werpkist. We wegen de pups nu nog 2 keer op een dag, even goed in de gaten houden dat ze niet teveel afvallen. Maar dat is niet het geval, ze zijn gelijk gebleven of zelfs al een klein beetje gegroeid. Ze zijn verder levendig en heel tevreden. Dus tot nu toe een feestje, met heerlijke pupgeluidjes. Kan je uren naar kijken.


Zondag 26 juni


We hebben een goede nacht gehad. Pupjes zijn tevreden. Met Femke gaat het ook redelijk. Ze heeft wel last van een aantal nageboortes die nog moeten komen en dat maakt dat ze weinig trek in eten heeft. Het is echt werken om haar wat te laten eten en drinken. En dat is wel nodig om de pups van melk te voorzien. Ze is heel blij met haar kroost, weer een prima moedertje. Ik leg de puppen in twee delen aan bij haar, om zo allemaal een keer de kans te krijgen om als eerste te drinken. De eerste dag vallen ze altijd wat af.


Zaterdag 25 juni 2022


Vandaag is de uitgerekende datum waarop het nestje pups kan komen. Afgelopen nacht verloor Femke vies vruchtwater, ik was er niet helemaal gerust op en heb contact met de dierenarts gehad. 's Morgens was het nog steeds zo en geen enkele zichtbare wee te zien. Dus toch even met haar naar de dierenarts toe. Daar werd wel al een pup gevoeld, maar geen wee activiteit. Dit zou bv door calcium tekort kunnen komen dus dat gingen we checken. Ondertussen dat de dierenarts even weg was, kreeg ze toch enorme persdrang, en zo kon het gebeuren dat de dierenarts de eerste pup kon opvangen. Een reutje. Met enorme spoed naar huis gegaan en daar was de tweede pup al, en direct erna nummer 3 en 4. Het duurde dus even kunnen we zeggen, maar toen het ook aan ging was er geen houden meer aan. 

Na een aantal pups was er even een pauze en begon ze weer. Dit keer was het wat lastiger en voelde ik een pup in stuitligging waarbij het vlies al gebroken was. Met wat hulp is ook deze pup ter wereld gekomen en daarna kwam er weer eentje heel snel achteraan. Het waren toen, boven verwachting al 11 pups. Ze was best dik op het end maar zoveel... Onder een telefoontje zag ik ineens dat ze weer persdrang  kreeg, en zo werd uiteindelijk de hekkensluiter geboren; een blonde reu. 

Het zijn 7 teefjes geworden, waarvan 1 blond. En 5 reuen, waarvan 1 blond. Voor de rest allemaal zwartblonde pupjes. En alles is gezond en levendig.