Dagboek C-nest

Dagboek C-nest

12 augustus


Nooit gedacht dat het een nog grotere chaos hier in huis kon worden dan dat het al was. Nou ja dus...

We hebben nu nog drie hondjes in huis. Ons eigen hondje, en nog een teefje en een reutje. De andere twee hebben ook al een baasje. Ons teefje heeft het wel een beetje gehad in de kraamkamer, en vind dat ze die periode wel ontgroeid is. Wij zijn vandaag tot de conclusie gekomen dat ze olympisch kampioene hekje klimmen is geworden. De andere twee hebben het nakijken. Maar om ze nieuwe uitdaging te bieden hebben we ze dus lekker bij ons in de keuken met open kamer. Om de ruimte wat te beperken hebben we wat dozen tussen de kamer en keuken neergezet. Daar stoorden ze zich gisteren niet aan, maar vandaag ging het al beter. Maar de twee poesjes die we nog in huis hebben zijn ook voor de duvel niet bang en zoeken de pups juist op. Wel heel leuk om te zien. Maar zitten en een rustig kopje koffie met krantje is er dus niet bij. Laat staan enige orde in de chaos scheppen. Maar ja, verstand maar op nul. Die tijd komt wel weer.

Silke ligt mooi in de kamer, voor haar is het zo ook hanteerbaar. Anders wordt het haar wel wat te druk, met drie van die boenders. Van de week paar autoritjes gemaakt, en vandaag ook even bij de koeien en kippen wezen kijken. Blijke heeft wel heel goed in de gaten dat er een hoop van haar kinderen vertrokken zijn. Ze is heel lief voor degenen die er nu nog zijn. Ze heeft af en toe zo'n zielige blik in haar ogen. Gelukkig mag ze straks lekker met haar eigen kind verder.


8 augustus


Afgelopen vrijdag hebben alle hondjes een karakter en exterieurkeuring gehad. Een hele intensieve dag, maar wel heel leuk. En een hele mooie beoordeling van het nest. En toen op zaterdag was het zover dat de eerste hondjes het nest gingen verlaten. Best wel moeilijk voor ons maar de hondjes waren er echt aan toe. Zaterdag eindigden we met 8 hondjes, en wat was het al kaal in de ruimte waar ze verblijven. En zo zijn we nu met 5 hondjes, ze hebben steeds meer uitdaging nodig en vandaag hebben we weer een autoritje gemaakt. Daarna hebben ze de hele middag geslapen, zo moe van alle indrukken.


4 augustus


Het lijkt hier vila kakelbont wel. De kleine poesjes vliegen door het hele huis heen, en komen ook in het verblijf van de hondjes. Ze zijn helemaal niet bang voor ze, en omgekeerd willen de hondjes wel graag met ze spelen. Dochterlief kwam gisteravond na een zeiltochtje ook drijfnat met haar vader binnen zetten. Bootje sloeg om, en zo heb je van die dagen. Maar met de pups gaat het goed. Ze groeien lekker door. Het was gisteren een regenachtige dag, ze konden echt niet naar buiten. En dat ga je merken, op het end hadden ze het wel gehad daar in de keuken. Het hekje stond ook niet helemaal strak vast en ineens liepen er een paar hondjes in de gang. Ze zijn volop aan het ontdekken, en zijn er straks echt aan toe om naar hun nieuwe baasjes te gaan. Alle hondjes hebben vorige week een autotochtje gemaakt, en vandaag is een deel weer mee geweest in de auto. Ook hebben ze allemaal een bezoekje aan de koeien gebracht. Op de arm kijken, en later even op de grond los. Daar zag je ook verschillen bij de hondjes. En na afloop weer heerlijk moe en slapen om alle indrukken te verwerken.

Vanochtend waren ze vroeg, om 6 uur lawaai. Was er 1 pup weer op onderzoek uit gegaan, niks raars verder. Dus op tijd eten en de bench weer open gezet, er ging direct een teefje heerlijk liggen slapen nadat ze haar buikje vol had. Normaal hebben we ook goede nachten, je hoort ze nooit. Ik ga er rond kwart over 6 uit en dan eerst even de boel die ik aantref opruimen ( valt geeneens tegen hoor)en daarna eten geven. Straks lekker op tijd naar buiten, het lijkt beter weer als gisteren. Kunnen ze lekker uitrazen.


24 juli


Een drukke week achter de rug. Veel bezoek en woensdag zijn de pups gechipt. Dat ging vrij knap allemaal. Het was erg warm, soms te warm. Dus het was 's morgens op tijd naar buiten en dan later op de dag weer. De pups zijn inmiddels al een week naar buiten. We hebben in het gras een stuk afgezet waar ze lekker kunnen rennen. er ligt een tunnel in en daar racen ze lekker doorheen, ook vinden ze het fijn om erachter te slapen. Het is altijd even flink actie en daarna liggen ze weer helemaal voor pampus. We brengen ze in een wasmand met 3 tegelijk naar buiten, nu gaat dat nog maar dat zal niet lang meer duren of het past niet meer. 's Avonds tegen 9 uur begin ik met een laatste voeding en eer dat klaar is ben ik een uur verder zo ongeveer. Daarna nog wegen en de plasjes en poep opruimen en dan is het bedtijd.  De pups zijn de hele nacht rustig en ook de volgende ochtend hebben ze alle geduld van de wereld tot ze eten krijgen. Ik gaf ze eerst brokjes geweekt in water, maar vond dat ze dat niet zo smakelijk opaten. Dus nu ben ik vanaf gisteren begonnen om vers vlees te geven. Allemaal omstebeurd op schoot uit een bakje laten eten, en ze vonden het toch lekker... Degenen die gehad hadden kropen bij m'n benen omhoog om nog een keer te mogen eten. Vanochtend zou ik alle bakjes op de grond zetten in de standaard die ik ervoor heb, maar voordat ik alles er in kon zetten was het al op. het ging mal. Dus dat moeten we nog even anders gaan aanpakken, anders kan ik niet goed zien welke pup nu wel heeft gehad en welke niet. De weken gaan wel zo snel voorbij, het lijkt wel sneller te gaan als bij een vorig nest. Morgen komt de dierenarts de pups enten en deze week is het ook alweer tijd voor het ontwormen.


15 juli


Eindelijk weer eens tijd om iets te schrijven. Het zijn drukke dagen, die gevuld worden door voedingen, plasjes opruimen en wassen draaien. Het gaat goed met de pups, ze groeien voorspoedig. Ze gaan zich steeds meer met elkaar bemoeien. Ik geef ze nu brokjes en zo nu en dan nog melk. Er is 1 reutje wat een beetje zinnig is met eten. Echt een paar dagen alle trucjes uit de kast moeten halen, maar meneer verrekte het. Nu gaat het weer beter en accepteert hij in ieder geval weer een fles, want daarvoor was het alleen bij moeder goed, maar die heeft eigenlijk zowat geen melk meer. Daarstraks was het tijd voor een maaltijd brokjes, maar meneer draaide zijn hoofd af. Dus uiteindelijk een fles melk. Toen de fles zowat leeg was ging hij protesteren, ik zette hem even neer en hij liep naar de kranten en deed een plasje. Vervolgens na een boertje slobberde hij het restant nog naar binnen. Het is gewoon verbazend om te zien hoe snel ze door hebben dat ze hun behoefte op een krant doen. Dat ben ik met de vorige nesten niet gewend, dus een echt kadootje. Sinds maandag is de werpkist eruit en nu staan er 2 benchen in de keuken en kunnen ze vrij in en uitlopen door de ruimte. En slaap ik weer in m'n eigen bed. De eerste ochtend dat ik er weer kwam lag er nog van alles door de ruimte ( plas en poep) maar de dagen erna lag het keurig op de kranten, wat een feest zeg. En ze lagen nog zo lekker te slapen zodat ik ook nog de tijd kreeg om het op te ruimen. Het zijn stuk voor stuk schatjes.


5 juli


Gisteren nog een watermeloen in de werpkist gelegd, en een appel. Zo kunnen de pups hun neusje goed gaan gebruiken en op ontdekkingstocht gaan. Leuk om te zien hoe ze erop reageren. En ook de reactie van de 2 heren in onze huishouding was om te gieren. Tim, onze zoon vond het belachelijk, en nam z'n vader 's avonds mee om te kijken. Zijn reactie was dat hij altijd verrotte bananen moest eten (wat uiteraard helemaal niet waar is). De pups lagen er beter bij met vers fruit. Hij meldde dat hij beter ook maar in de werpkist kon gaan liggen, dan had hij ook vers fruit. Wat hebben we een lol gehad.

Er ligt ook een flostouwtje in en een knuffel, ook daar gaan ze al mee spelen. En ook volop met elkaar aan het ontdekken. Daarna weer heerlijk slapen.


4 juli


Zowat alweer 3 weken oud. Het gaat hard en ze ontwikkelen zich goed. Het duurt niet lang meer of ze klimmen de werpkist uit. Gisteravond tijdens de voeding had ik een paar pups bij Blijke op de grond liggen die bij haar dronken. Ondertussen geef ik dan de overige pups omstebeurd een flesje en leg ze daarna ook bij moeder aan. Dus daar zat ik mooi met een pup op schoot, ondertussen was een andere pup weer een megeplas aan het doen in de kist. Dus direct opruimen voordat iedereen er doorheen banjert. Ondertussen hield Blijke het voor gezien en ging even ergens anders in de keuken liggen. Ons blonde mannetje ging op zoek naar z'n ma en was echt met z'n neusje over de grond aan het speuren tot hij haar gevonden had. Zo mooi om te zien. Maar ondertussen had een ander reutje uit de werpkist wel bedacht dat hij over de rand kon proberen te klimmen. Dat kon ik nog voorkomen. En zo gebeuren er zoveel dingen tegelijk. Ogen te kort. We hebben ze afgelopen dagen ook een paar keer pap gegeven, dat vonden ze eigenlijk allemaal wel lekker. Een grote smeerboel natuurlijk. En vanochtend allemaal wat gepureerde brokjes met water gehad, dat ging ook fantastisch.


27 juni


De dagen zijn aardig gevuld zo met 12 pups. We hebben nu ons ritme wat te pakken. Ze doen het heel erg goed. Met de voedingen vind Blijke het fijn om buiten de werpkist te liggen, anders wordt het zo'n invasie van hongerige kinderen. Toch stapt ze vrolijk de kist in om ze even schoon te likken, maar stapt dan even zo vrolijk er weer uit. Een meute jankende kinderen achterlatend. Daar doen we dan snel wat aan, er worden een aantal aangelegd bij haar, en een aantal ga ik een flesje proberen te geven. In het begin was er maar 1 pup wat echt niet een fles wilde, maar ondertussen weten een aantal anderen ook dat er toch niks boven moeders melk gaat. Dus allemaal een lekkere slok bij mama en daarna als er nog honger is een toetje van de fles. De werpkist is bij tijd en wijle gewoon een zwembad, zo kunnen ze plassen. Alles werkt dus prima.

Morgen zijn ze alweer 2 weken oud.  De oogjes gaan nu allemaal open, en de oortjes zie je ook groeien en wat open gaan. Volop in ontwikkeling. Ze gaan proberen op hun pootjes te staan en voorzichtig een stapje vooruit te doen. Verder is het nog heel veel slapen, lekker tegen elkaar aan. Ze krijgen nu ook scherpe nageltjes, dus dat wordt knippen. Een heel precies werkje wat ik niet in m'n eentje ga redden aangezien de pups helemaal hyper worden als ik maar met m'n handen bij ze in de buurt kom. Ze weten al dat er dan drinken komt. Ook het wegen iedere dag is moeilijk, we doen dat na de voeding omdat ze dan nog een beetje stil liggen, anders slaat de meter alle kanten uit. Daarnet hoorde ik geluid bij de pups vandaan komen en toen ik erheen liep, had Marrit ( dochter) de kleine poesjes bij ze in de bak gezet. Poesjes keken met grote ogen en begonnen langzaam op verkenning uit te gaan. Puppen lagen helemaal in coma na de voeding en roken en merkten niks.


22 juni


Alweer een goeie week oud. En ze hebben de groei te pakken. Moeder Blijke likt ze goed schoon na het voeden, wat soms met protest door de pups ontvangen wordt. We horen dan een zeurderig gepiep ten teken dat ze dit niet kunnen waarderen. Ook begint het geluid soms al echt op een blafje te lijken. De oogjes beginnen al een beetje open te gaan.

We hebben ook jonge poesjes, en in het kader van socialisatie hebben we het stel maar eens bij elkaar in een doos gezet, je kan er uiteindelijk niet vroeg genoeg mee beginnen.19 juni


We hebben drukke dagen achter de rug met zo'n groot nest. Alles moet zijn ritme krijgen. De melkproductie van Blijke moest op gang komen en ze was erg hijgerig. Ondanks alle goede zorgen is uiteindelijk toch ons nakomertje overleden. De dagen zijn gevuld met de verzorging van moeder en pups, maar alles gaat nu heel goed. De pups groeien mooi. Er zijn 6 teefjes geboren, waaronder 2 blondjes en de anderen zwart blond, en er zijn nu nog 6 reutjes, waaronder 1 blonde en de rest zwart blond.


14 juni 2016


's Morgens rond 10 uur lijk ik wel samentrekkingen te zien aan de buik van Blijke en 10.22 uur is het eerste pupje geboren, een blond teefje. Na een klein poosje komt weer een pup en zo gaat het in ontspannen tempo de hele dag wat door. We hebben geen enkel idee hoeveel pups er zullen komen. Op een gegeven moment zijn er een stuk of 8. Een mooi aantal, maar Blijke gaat door. Er zijn er 10, net zoveel als haar moeder kreeg. Maar Blijke gaat door en zo wordt rond half 4 pupje nummer 12 geboren. We denken echt dat het dan wel klaar is, maar tot onze verbazing zien we tegen half 5 nogmaals haar buik samentrekken en ja hoor, daar komt pup nummer 13. Dit is echt de laatste blijkt later. Moeder is erg vermoeid, maar kijkt goed naar haar kroost om. Alles lijkt in orde.


12 juni 2016


De laatste loodjes voor Blijke. Het zal nu niet lang meer duren voordat ze pups gaat krijgen. Een wandeling maken hoeft voor haar niet meer, alles is teveel. Alleen lekker slapen en zo nu en dan even in de tuin. Ze weet niet meer hoe ze liggen moet. ze is erg dik geworden. Sinds vorige week slaapt ze ook samen met haar moeder en iemand van ons gezin in de kraamkamer, waar de werpkist staat. Silke herkent hem nog en gaat er direct in liggen.