Dagboek D-nest

www.haskerazathe.nl


Maandag 9 december


Ondertussen zijn we weer heel wat dagen verder. De heren doen het goed en groeien flink. Ze hebben inmiddels ook hun eerste wormenkuur achter de rug. Dat smaakte vreemd. Ze beginnen steeds meer door de werpkist heen te lopen en hebben oogjes en oortjes open. Ze gaan naar het speelgoed toe wat in de kist ligt en hoe klein ze ook zijn het instinct zit er in. Ze pakken een knuffel en gaan schudden. We hebben een lekker vetbed in de kist liggen maar de heren chillen wel heel graag in het gootje, net naast de rubberen mat en het vetbed ( zie de foto's).  Heerlijk op hun rug, volledig ontspannen. Blijke is een super serieuze moeder. Ze voedt haar kinderen geregeld, en ligt zowel bij ze in de kist maar ook ernaast. We hebben de warmte lamp ondertussen opgeruimd, ze zijn nu zo sterk dat het zonder kan. De temperatuur in de kamer is wel nog  aangenaam warm. Bezoek daar kijkt Blijke nog met een gezonde portie argwaan naar toe. Er wordt eerst even goed gekeken of het wel vertrouwt is voordat mensen bij de puppen mogen. Bij de een accepteerd ze dat zonder problemen en bij een ander moet het wat meer met beleid gaan.


donderdag 28 november


We zijn de laatste dagen al wat begonnen om de pups verschillende geuren aan te bieden, zo is er citroen aangeboden. Dit hadden we op een schotel in de werpkist neergelegd. Het boeide ze nog niet zo heel erg. Blijke ging eerst maar eens kijken of het wel in orde was wat er neergelegd werd. Gisteren een ui in de werpkist, daarvan zag je de neusjes en kopjes wel even van in beweging komen. Daarstraks zou ik de ui weer even neerleggen, maar toen ik bij de werpkist aankwam bleek er geen plek meer te zijn voor een ui. Mijn twee dochters waren ook maar in de kist gaan zitten, de één had Blijke op schoot en de ander een pup. De andere pupjes waren lekker achter ze gaan liggen ( foto's onder foto's D-nest). Ook bij het nieuwe vetbed zag ik al reactie, ze gingen echt wat op onderzoek uit wat er nieuw was.


Woensdag 27 november


De pups zijn alweer een week oud. Ze groeien als kool en het geboortegewicht is al verdubbeld. De eerstgeborene, een blonde reu was de zwaarste en is dit nog steeds. Hij is een echte hongerlap en zoekt binnen no time de beste tepel op. Dit moeten we dus soms even afremmen om ook zijn minder zware broers een kans te geven. Ze zijn heel tevreden, en slapen nog veel. Heel soms staat er al eentje per ongeluk wat op zijn pootjes en verder tijgeren ze wat door de werpkist. Wegen is best wel lastig, ze liggen niet stil. Het blijft dus een beetje gokken. De oogjes zitten nog dicht, maar dat zal over een paar dagen ook veranderen. 


Vrijdag 22 november


De afgelopen dagen best wel druk geweest, ondanks dat het niet zoveel pups zijn. De begindagen is het altijd even in een ritme zien te komen. Goed moeder in de gaten houden en ook de pups. Groeien ze goed, hebben ze het warm genoeg, en ook goed opletten of moeder niet per ongeluk op 1 gaat liggen. Blijke is superlief met ze. Zodra een pupje piept gaat ze er onmiddelijk heen. En ook als wij ze oppakken om te wegen zit ze ons goed in de gaten te houden. De eerste nacht is altijd wat onrustig. ik slaap een aantal weken bij ze in de kamer. Afgelopen nacht was ook zeer onrustig. De pupjes lagen heerlijk tevreden te slapen maar Blijke kon het niet vinden. Veel hijgen en steeds graven; in en uit de werpkist. Vandaag toch nog even ter controle naar de dierenarts geweest maar waarschijnlijk waren dit nog naweeën. Verder kon ze niks bijzonders voelen en zag alles er prima uit. Een geruststelling, en zo gaan we iets fijner het weekend in. De pupjes groeien mooi.


Woensdag 20 november 2019


Het wachten duurde lang. Blijke was eigenlijk afgelopen maandag al uitgerekend maar er gebeurde niks. Gisteren was ze de hele dag al onrustig, veel graven en hijgen. Maar er gebeurde niet veel. Vandaag woensdag de 20e zagen we rond 10 uur de eerste wee. Een aantal uurtjes later kwam het eerste pupje ter wereld, een blonde reu. Met wat tussenposes werden er nog 3 reutjes geboren. En daarna bleef het rustig. Uiteindelijk bleek dus dat het bij een aantal van 4 reutjes zou blijven; 2 blonde en 2 zwart blonde. Met moeder en pups is alles goed.Blijke is direct weer heel erg moederig en blij met haar kroost.